Runescape Tricks/Community

Clan Wars

Clan wars is een minigame voor gratis en betalende spelers. Het is bedoeld om grote gevechten tussen clans te houden. Clan wars ligt op de plek waar vroeger de wildernis was, in level 20. De simpelste manier om er te komen is via een betoverde sapphire necklace, de games necklace. Je hoeft niet bang te zijn voor revenants. Zodra je binnen bent, doen ze je niks. De dichtsbijzijnde bank is bij Bounty Hunter. Clan wars ligt precies ten oosten van Bounty Hunter, net voorbij de graveyard. De arena kun je bijna niet missen op de wereldkaart. Ten zuiden van de wereldkaart is een huisje met de ingang.

Er zijn geen eisen om mee te doen. Natuurlijk is het wel handig als je een beetje kunt vechten! Het hangt van de instellingen van het potje af of je je spullen verliest bij het dood gaan.

Je kunt in elke wereld clan wars doen, maar de meeste mensen spelen Clan Wars in 50 of 141 voor gratis spelers en 68 of 129 voor members.

Deze beschrijving is bedoeld voor gevechten voor de lol, niet voor echte clangevechten van een hoog niveau.

Wat neem ik mee?

 • Armour. Als de regels zo zijn dat je je spullen houdt als je dood gaat, is het natuurlijk handig als je je beste armour mee neemt.
 • Je kunt eventueel voedsel en potions mee. Als je een teamgevecht doet, moet je wel instellen dat voedsel of potions zijn toegestaan.
 • Neem, als je member bent, zeker een wapen met een leuke special mee: een dragon dagger, mace, een magic shortbow, noem maar op. Als non-member heb je dat natuurlijk niet.
 • Als het gaat om pijlen en runes, moet je niet overdrijven. Ga geen adamant arrows gebruiken. Je kunt ze niet altijd oprapen en daardoor verlies je veel geld.
 • Beesten van Summoning zijn toegestaan.
 • Bij teamgevechten zijn wilderness capes handig, zodat je je maten kunt herkennen. Natuurlijk moet wel iedereen uit jouw team dezelfde cape dragen. Die cape moet anders zijn dan de cape van de tegenstander. Larry, een van de capenverkopers, komt regelmatig in de hal van Clan Wars.

Het spel.

Er zijn twee soorten clan wars. De ene is “free-for-all”, dat wil zeggen dat iedereen voor zichzelf en niet voor een team vecht. De andere soort is de echte clan war, waarin je met het ene team tegen het andere vecht.

Free-for-all (ieder voor zich)

In het noorden van het huisje met de ingang zie je twee portalen. De ene is rood en de andere is wit. Rood wil zeggen dat het gevaarlijk is. Je verliest je spullen als je dood gaat. Als je dood gaat, kun je wel weer je spullen ophalen bij de grafsteen die verschijnt. Je moet dan natuurlijk wel, net als buiten Clan Wars, snel genoeg zijn en niet weer dood gaan voordat je je grafsteen hebt bereikt. Als je door de witte portal gaat, zul je je spullen houden als je dood gaat. Je komt bij beide arena’s eerst langs de rand van de arena. Je ziet een magische barrière ten noorden van je. Als je daar door heen gaat, kom je in het gebied waar je kunt vechten. Ten zuiden van de barrière ben je nog veilig. Je kunt vanuit het vechtgebied ook weer teruggaan naar het veilige gebied achter de barrière.

Teamgevechten

De teamgevechten werken via clanchatsysteem. Zodra je in de hal komt, zul je mensen zien staan die zeggen: “Join [naam]”. Als je in het clanchatkanaal van die persoon gaat, zal je in zijn clannetje komen. Iemand die in de clanchat general of chat owner is, kan andere clans uitdagen door op “Challenge” bij iemand van een andere clan te klikken. Alle andere mensen uit de clan moeten nu op hun chatvenster letten. Daar zal je in rode letters te zien krijgen of er een gevecht begint. Vanaf dat moment heb je precies twee minuten de tijd om in de paarse portal in het zuiden te stappen. Er is geen minimum aantal spelers nodig om het gevecht te beginnen. Als je in de portal stapt, zul je eerst de regels te zien krijgen, die door de generals en chat owners zijn ingesteld:

Victory

Hier kun je instellen wanneer een van beide clans wint. Er zijn drie mogelijkheden:

 • Knock-out: de arena wordt gesloten als het gevecht begint, zodat alleen de mensen die op dat moment in de arena zijn, kunnen vechten. Het gevecht eindigt als een clan alle leden van een andere clan heeft gedood.
 • Kill-count (first team to…): er mogen nieuwe spelers in het gevecht komen. Als één clan een bepaald aantal mensen heeft gedood, heeft die clan gewonnen. Je kunt deze optie instellen voor 25 tot 10.000 mensen.
 • Most kills at end: er mogen nieuwe spelers in het gevecht komen. Het gevecht eindigt als er een bepaalde tijd is verstreken. De clan die op dat moment de meeste mensen heeft gedood, is de winnaar.

Stragglers

 • Ignore 5: als je niet de laatste vijf mensen wilt doden om te winnen, kun je dit instellen. De laatste vijf mensen zijn soms zo getraind en gehard, dat het bijna onmogelijk is om ze dood te krijgen.
 • Kill ‘em all: het gevecht eindigt als iedereen van één clan dood is.

Time limit

Het gevecht zal eindigen als er een bepaalde ingestelde tijd is verstreken of als er aan “knock-out” of “kill-count” is voldaan. Het hangt natuurlijk af van wat je instelt. Je kunt het tijdslimiet instellen van 5 minuten tot 8 uur. Als het tijdslimiet is bereikt, kunnen er twee dingen gebeuren. Als het gevecht een “knock-out”-gevecht is, zal de clan die de meeste mensen over heeft, winnen. Als het gevecht een “kill-count”-gevecht is, zal de clan winnen die de meeste mensen heeft gedood.

On death…

Hier kun je instellen of je je spullen houdt als je dood gaat of dat er een grafsteen verschijnt, net zoals in de normale wereld. Als je snel genoeg bent en de instellingen zo zijn dat je terug kunt keren, kun je proberen je spullen terug te halen. De optie dat je spullen verliest als je dood gaat, heeft niet zoveel nut. Je tegenstander kan jouw spullen namelijk niet oppakken. Je bent ze gewoon kwijt als ze niet ophaalt.

Combat rules

Hier kun je instellen of melee, magic, ranged, prayer, summoning, voedsel en potions zijn toegestaan.

Arena

Er zijn vijf arena’s:

Clan Wars Classic: een gevarieerd landschap met

 lavavijvers, kapotte muurtjes en dode bomen.

Forsaken quarry: een verlaten      Plateau: een plateau tussen lava.

mijn met lage obstakels, zoals         Er zijn erg weinig obstakels.

stenen en plassen.   

Turrets: een arena met torentjes op          Blased forest: een dood bos met hoge obstakels,

het slagveld. Je kunt vanaf hier handig                                                                   zoals bomen.

gebruik maken van Ranged en Magic om

je tegenstander te doden.                                                                                              

Watch en Fight

Als je akkoord gaat met de regels, kun je kiezen tussen watch en fight. Met watch kun je het gevecht als toeschouwer bekijken, met fight doe je echt mee. Mensen die tijdens het gevecht dood gaan, komen opnieuw in de wachtkamer.

Voordat het gevecht begint, zal er een muur tussen jouw team en de tegenstander staan. De muur is bedoeld om jullie nog wat voorbereiding te kunnen. Die muur staat er niet als je binnenkomt terwijl het gevecht al bezig is. De muur gaat na twee minuten weg. Dan zal het gevecht beginnen.

                                                     

Hierboven staat een plaatje van die muur, die weg moet gaan voordat je kunt beginnen. Wat je hier naast die muur ook ziet, is dat rechtsboven een hokje staat. Daar staan drie dingen:

 • De naam van je eigen clan en hoeveel spelers er nog over zijn van jouw clan
 • Vijandelijke clan en hoeveel spelers er daar nog van over zijn
 • De tijd die je nog moet wachten tot de muur neergaat
 • Hoeveel kills je hebt en nog te gaan hebt (je kan instellen hoeveel)

Aan de rechterkant kun je ook nog zien of je je spullen verliest als je dood gaat of niet.

Als de muur weg is, moet je de leden van de andere clan gaan doden. Als er van één van beide clans geen man meer over is, is het spel afgelopen. Je komt weer in de hal. Het hangt af van de instellingen of je weer opnieuw in de paarse portal kunt gaan om weer deel te nemen aan het gevecht.

Tips

Als je met een paar vrienden Clan Wars gaat doen en je een van jullie is de leider, dan kun je hem als “caller” instellen. Dat kan bij Calladin, de man die in de wachtkamer van Clan Wars staat. Alles wat de caller zegt, zul je tijdens het spel aan de linkerkant van je scherm zien staan. Dat is handig om commando’s goed en duidelijk door te krijgen. Je kunt ook een tegenstander als caller instellen, zodat je weet wat je tegenstanders van plan zijn. Tijdens het gevecht kun je van caller veranderen door met de rechtermuisknop op het tekstballonnetje aan de linkerkant van je scherm te klikken.

Hier een paar tipjes om te winnen:

 • Ga pilen. Dat is met zijn allen dezelfde persoon aanvallen, zodat deze sneller dood gaat dan hij voedsel kan eten. Je kunt dan snel naar de volgende.
 • Als je aangevallen wordt, kun je om de hekjes of stenen heenrennen. Dan blijven je aanvallers haken, en win jij tijd.
 • Gebruik af en toe een andere stijl. Veel mensen doen protect melee: gebruik dan Ranged. Dan weet je vijand op een gegeven moment niet meer wat ze moeten doen.
 • Spaar je run energy in het begin, straks moet je misschien rennen en dan zit je zonder energy.
 • Val geen mensen aan die een prayer aan hebben staan tegen je aanvalsstijl

 • Onderstaande door Scrachasniff (Fswe1):
 • Lok een paar spelers met een groepje naar een hinderlaag (niet followen). Als ze de stipjes om de kaart zien die op ze afstormen, rennen ze terug, waar jullie op hen wachten. Ze kunnen geen kant meer op. Nadeel: Je hebt veel mensen nodig waardoor anderen kunnen ontsnappen. Nadeel: Misschien gaan ze niet richtig hinderlaag, maar een hele andere kant op. Probeer dan de weg te versperren.
 •  Denk eraan dat als je dood bent je ook terug kunt met full stats. Laat gewonde spelers weggaan en terugkomen met volle gezondheid (niet doen als je als enige over bent).

 •  Laat de sterke bij het portaal van de tegenstander staan die zal nog eens flink opkijken! De lagere levels kunnen een hinderlaag voorbereiden als ze weten te ontsnappen. Of schieten vanaf torentjes of achter muurtjes en bomen bij Blasted Forest, Turrets en Classic.

 •  Verstoppertje. Alleen bij grote arena’s, zoals Classic en Turrets. Ga helemaal in het oosten/westen aan het eind van de muur staat (tenzij je clan in enorme meerderheid staat). Als de muur verdwijnt laat je je kameraden vechten en vlucht je zelf (met misschien nog iemand) helemaal naar de andere kant van de tegenstander. Als die je eigen clan af heeft geslacht (werkt alleen bij Knock ‘em Out), gaan ze jou al rennend zoeken. Meestal krijgen ze er de balen van en vluchten ze door jouw portaal; gewonnen! En als ze jou vinden vluchten ze, maar jij hebt full run stats en zij dus niet.

10 reacties »

 1. Yo! Daar heb je Clan Wars! WOOOOT! Weer de eerste reactie! 😀

  Rsnieuws: Jij bent echt overal het eerste 😛 , de volgende die komt is bounty hunter.

  Reactie door Scrachasniff — augustus 31, 2008 @ 9:39 am

 2. Nog een tip die niet altijd werkt, maar best effectief is: Lok een paar spelers met een groepje naar een hinderlaag (niet followen). Als ze de stipjes om de kaart zien die op ze afstormen, rennen ze terug, waar jullie op hen wachten. Ze kunnen geen kant meer op. Nadeel: Je hebt veel mensen nodig waardoor anderen kunnen ontsnappen. Nadeel: Misschien gaan ze niet richtig hinderlaag, maar een hele andere kant op. Probeer dan de weg te versperren.

  Rsnieuws: Ik zet hem ertussen!

  Reactie door Scrachasniff — augustus 31, 2008 @ 9:44 am

 3. Bedankt. En ja: BIJ BOUNTY HUNTER WORD IK EERSTE, OF ANDERS..!

  Reactie door Scrachasniff — augustus 31, 2008 @ 5:48 pm

 4. Ik heb nog 3 tips. Wil je die erbij zetten als je ze goed vindt? De eerste 2 alleen voor Kill Count.

  1. Denk eraan dat als je dood bent je ook terug kunt met full stats. Laat gewonde spelers weggaan en terugkomen met volle gezondheid (niet doen als je als enige over bent).

  2. Laat de sterke bij het portaal van de tegenstander staan die zal nog eens flink opkijken! De lagere levels kunnen een hinderlaag voorbereiden als ze weten te ontsnappen. Of schieten vanaf torentjes of achter muurtjes en bomen bij Blasted Forest, Turrets en Classic.

  3. Verstoppertje. Alleen bij grote arena’s, zoals Classic en Turrets. Ga helemaal in het oosten/westen aan het eind van de muur staat (tenzij je clan in enorme meerderheid staat). Als de muur verdwijnt laat je je kameraden vechten en vlucht je zelf (met misschien nog iemand) helemaal naar de andere kant van de tegenstander. Als die je eigen clan af heeft geslacht (werkt alleen bij Knock ‘em Out), gaan ze jou al rennend zoeken. Meestal krijgen ze er de balen van en vluchten ze door jouw portaal; gewonnen! En als ze jou vinden vluchten ze, maar jij hebt full run stats en zij dus niet. 😛

  Rsnieuws: Wauw! echt bedankt, dit zijn heel goede tips!

  Reactie door Scrachasniff — september 23, 2008 @ 2:03 pm

 5. Thanks!

  Reactie door Scrachasniff — september 23, 2008 @ 2:42 pm

 6. gaaf!

  Reactie door jippo127 — september 27, 2008 @ 10:15 am

 7. ik snap er eerlijk gezegt NIKS van…… wil je me mailen hoe je een gevecht begint???? er staan alleen portalen maar ik zie geen schermpje ofzo….
  jippo127

  Reactie door jippo127 — oktober 9, 2008 @ 1:26 pm

 8. woohooooo laat maar ik snap het al!!

  Reactie door jippo127 — oktober 9, 2008 @ 1:50 pm

 9. ik had de clan van donasheed:P maar 1 keer van de 8 keer ofzo verloren!!

  Reactie door jippo127 — oktober 9, 2008 @ 2:46 pm

 10. als je magic doet bij clan wars krijg je dan al je runes terug??

  Reactie door raarventje — juni 20, 2010 @ 9:58 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: