Runescape Tricks/Community

While Guthix Sleeps

Plaatjes door Dutch ace. Text/uitleg door Rsnieuws (ranged xp234).

Moeilijkheidsgraad: Zeer moeilijk

Lengte: Lang

Startpunt: Praat met Radimus Erkle in de Legends’ Guild

Alleen voor members: Ja

Eisen: Je moet Defender of Varrock, Dream Mentor, The Hand in the Sand, Hunt for Surok, King’s Ransom, Legends’ Quest, Mourning’s Ends Part II, The Path of Glouphrie, Recipe for Disaster, Summer’s End, Swan Song, Tears of Guthix en Zogre flesh eaters hebben voltooid. Je hebt ook 23 Summoning, 55 Hunter, 60 Thieving, 65 Defence, 65 Farming, 65 Herblore en 75 Magic nodig. Je moet ook in de Warriors’ Guild kunnen komen

Benodigde spullen: Teasing stick, knife, axe, Ring of Charos (a), 35 air runes en een paar fire, water, earth, body en mind runes (5 van alles is genoeg), anti poison, snapdragon seed (tijdens de quest te koop), lantern lens, 20 gp, seed dibber, charcoal, papyrus, unpowered orb, 3 cosmic runes, prayer potion, bronze med helm, iron chainbody, 1 law rune, 1 death rune, bullseye lantern, sapphire, super restore potions, voedsel, wapens voor twee gevechtsstijlen (magic, ranged en melee), armour. Teleporteermiddelen naar Lumbridge, Taverley en Falador zijn erg handig. Het is ook handig als je de fairy rings kunt gebruiken.

 

Radimus Erkle heeft een bijzondere quest voor je. Hij is benaderd door een invloedrijke vrouwelijke druïde uit Taverley voor een missie naar Karamja. Hij vraagt of je geïnteresseerd bent. Zeg ja. Je moet met Ivy Sophista in Taverley praten. Het wachtwoord is “our friend is in common places great faith in totems”.

while-guthix-sleeps-ivy-sophistaZorg ervoor dat je tegen twee boogschutters van level 38 kunt vechten. Ga vervolgens naar Taverley en loop naar het huis ten zuiden van het huis van de heks. In dit huis is de kist die je met een crystal key kunt openen. Praat met Ivy Sophista en zeg het wachtwoord. Je moet boven met Thaerisk praten. De spionnen van Lucien zijn namelijk overal… Ga naar boven.

Thaerisk vertelt dat de missie naar Karmaja slechts een dekmantel is. Hij vertelt dat hij voor de organisatie Crux Eqal werkt. Hij vindt dat de druïden zich te lang met de schoonheid der natuur hebben beziggehouden te weinig met het doden van diegenen die chaos in de wereld willen scheppen. Nu moeten de Mahjarrat aangepakt worden en daarmee vooral Lucien. Lucien heeft al verschillende druïdes vermoord en is erg krachtig nu hij de Staff of Armadyl in zijn bezit heeft. Thaerisk vertelt dat Zamorak ook een Mahjarrat was, totdat hij de Staff of Armadyl kreeg. Lucien is dus erg gevaarlijk.

Er komen twee mannen met bogen van level 38 naar boven. Dood ze. Vraag nu aan Thaerisk wat zijn groepering van plan is. Ze proberen te weten te komen waar Lucien is. Hij is ergens bij de wildernis en heeft veel spionnen in Draynor Village. Alles is begonnen toen een vreemdeling, Movario, de Lumbridge Swamp Caves binnen ging. Je moet uitzoeken wat Movario van plan is. Hij is een schatzoeker die veel van geschiedenis, Runecrafting en Magic weet. Hij heeft Lucien misschien geholpen om de Staff of Armadyl in zijn bezit te krijgen. Vraag wat de opties zijn. Thaerisk vertelt dat hij met de Temple Knights en Guardians of Armadyl gaat praten. Hij laat iets vallen over “Fist of Guthix” en “Eye of Saradomin”. Vraag nogmaals wat je moet doen. Thaerisk vertelt dat die term uit een oud boek komt waarin staat dat de eye alle tegenstanders in één klap vernietigt. Hij vertelt ook dat je alles over Movario te weten moet komen, zoals waar hij leeft en een bewijs van wat hij onderzoekt.

Misschien weet Reldo wat over Movario. Teleporteer naar Varrock en zoek Reldo in de bibliotheek van Varrock op. Kies “Talk about Lucien and Movario”.

 • Vraag wat Reldo over hem kan vertellen. Hij spreekt met een Khazardiaans accent, weet boeken snel te vinden en houdt er niet van om tijdens het lezen gestoord te worden.
 • Vraag nu wat hij doet. Reldo vertelt dat hij allerlei dingen bestudeert, zoals vallen, verbeteringen aan huizen en voorspellingen. Hij is ook in oude papieren geïnteresseerd. Je vraagt wat meer over de vallen. Reldo vertelt dat er eens iemand was die als “McGrew met de gladde vingers” bekend stond en dat die wat van Movario probeerde te stelen. Daarna stond McGrew als “McGrew zonder vingers” bekend. Een ding dat McGrew zei was dat het oplossen van de puzzel de val in werking zet.
 • Vraag waar Movario leeft. Dat weet hij niet. Misschien in Khazard. Je vraagt of Reldo aanwijzingen heeft om zijn woonplaats op te sporen. Reldo raadt je aan om met een hunting expert te spreken, omdat er dieren zijn die sporen kunnen volgen als ze iets ruiken.

We moeten dus naar een hunting expert. Voordat je dat doet, is het handig om een teasing stick, knife en een axe mee te nemen.

while-guthix-sleeps-wild-boavDe hunting expert is ten zuiden van de Feldip Hills. De snelste manier om er te komen is via de fairy ring AKS. Loop vanaf de fairy ring naar het zuidwesten en je zult haar huisje vinden. Vraag haar naar het opsporen van personen. Daar heb je een wild brav voor nodig. Vraag wat dat is. Het beest is levend erg moeilijk te vangen. Trainen is ook erg lastig. De hunting expert is de enige die het kan. Je moet haar dus een brav brengen als je er een hebt. Wild bravs moet je vangen met pitfall traps, maar je moet er niet overheen springen. Je hebt fungus uit Morytania nodig als lokaas. De plaats waar je wild bravs kunt vangen is ten westen van het huis waar je nu bent. De hunting expert geeft je een fungus.

Loop een klein stukje naar het westen. Je ziet hier een gat in de grond. Hak een boom om en leg de val zoals je dat met Hunter gewend bent. Doe er vervolgens een mort myre fungi op. De broav zal nu aan komen lopen en in de val lopen. Pak hem op en breng hem naar de Hunting expert. Ze zal hem voor je trainen. Ze zegt dat je iets van Movario nodig hebt, zodat de broav de geur van Movario kan herkennen en hem op kan sporen.

Neem je Ring of Charos (a), air, fire, water, earth, body, mind runes, anti poison en voedsel mee. Ga nu naar Khazard. Praat met een van de Khazard Guards, als het maar niet een bij de deur van de Fight Arena is. De vertellen dat Movario wel eens bij de wasserij in het noordwesten is.

Ga naar de wasserij en praat met de man die daar is. Vraag naar Movario. Hij wil alleen iets zeggen als je de Ring of Charos gebruikt. Vraag hem om alles te vertellen wat hij weet. Je krijgt een vies shirt van hem.

Doe je beest van Summoning weg, als je die hebt. Drop dan de broav en laat hem aan de kleren ruiken. Hij zal richting het huis van Movario lopen. Als hij stopt, moet je hem weer aan de kleren laten ruiken of hem een stukje verderop zetten, zodat hij niet vast zit. Je zult bij een gebouw in het noordwesten van het Battlefield komen.

while-guthix-sleeps-tafel

while-guthix-sleeps-trapdoor-table

 

 

Betreed het gebouw via het gat in de muur. Doorzoek nu de tafel. Je zult ontdekken dat de tafel eigenlijk een luik is. Ga naar binnen. In de grot waar je komt, zijn Elite Khazard guards van level 95 die je aanvallen met melee.

while-guthix-sleeps-deurLoop naar het noordwesten en ga de ladder af. Je komt bij een deur, waarop staat dat je niet verder mag. Probeer een rune op de deur te doen. Krijgt nu een spreuk op je, die 25 hit. Kijk goed naar de soort spreuk, dan weet je welke soort rune je op de deur moet doen. Als je bijvoorbeeld een spreuk krijgt die op Curse lijkt, weet je dat je een body rune op de deur moet doen. Bij een air strike moet je bijvoorbeeld een air rune op de deur doen.

Doorzoek de deur nogmaals. Probeer nu de val uit te zetten. Als je dat niet doet en de deur probeert te openen, krijg een hit van 35 op je, wordt je vergiftigd en komen er drie guards naar binnen die je aanvallen. Ga, als de val weg is, naar binnen.

Je komt nu in een aparte kamer. Loop iets verder de kamer in en kijk goed op de grond. Als je een oranje draad ziet flikkeren, loopt er elektriciteit over de draad. Kijk naar welke boekenkast de draad loopt en doorzoek die boekenkast. Je zult een hendel overhalen. Volg de draad weer en haal de hendel over. Ga zo door totdat de hele vloer onder stroom staat. Je kunt nu in de kooi in het zuiden. Doe dat. Doorzoek voordat je de trap op gaat, de trap. Je zult anders geraakt worden door een val die hoog hit.

Doorzoek als je boven bent het bureau. Je krijgt notities. Naast het bureau staat ook een prullenmand. Pak die op en doorzoek hem in je inventory. Je krijgt een ruby key. Doe die in de noordwestelijke boekenkast. Er gaat nu een apparaatje brommen. Doorzoek het apparaatje en er zal een trap verschijnen.

Klim omhoog en doorzoek het bed. Er komt een kist tevoorschijn. Maak hem nog niet open! Je zult dan twee hits van tien op je krijgen! Doorzoek eerst de kist en zet de val uit. Open nu wel de kist. Je krijgt nu drie verschllende voorwerpen.

Ga nu weer naar beneden. Loop naar het oosten en doorzoek het schilderij aan de muur. Je kunt het opzij schuiven. Doe dat en ga naar het kamertje achter het schilderij. Kijk nu in het kastje. Je zult notities vinden. Kijk goed op de thermometer naast de kast en kijk hoeveel je op het moment weegt. Trek daar het getal van de thermometer af en pak net zoveel ballen van de stapel naast het kastje totdat je het overgebleven gewicht aan ballen hebt gepakt. Als je 30 kilo weegt en de thermometer 13 aanwijst, moet je dus zeventien kilo aan ballen pakken.

Klim de trap weer op en leg de ballen op het standbeeld in het noorden. Probeer nu de deur in het oosten te openen. Als je een fout gewicht op het standbeeld hebt gelegd, zal de deur niet openen en zal het wijzertje naast het deur één plaatsje terug schuiven. Je mag het vier keer proberen. Als je het vier keer fout doet, kom je in de gevangenis van de grot en raak je alle voorwerpen kwijt die je hebt verzameld. Je moet de voorwerpen dan opnieuw verzamelen.

Als de combinatie goed is, kom je met je voorwerpen in het eerste deel van de grot. Ga naar Taverley en laat alles aan Thaerisk zien. Vraag wat je nu moet doen.

Je moet met de Guardians of Armadyl gaan praten. Zij weten misschien waar Lucien is. Als je dat weet, moet je het aan Thaerisk vertellen. Hij is dan in het White Knight’s Castle. Je kunt ook “any news?” vragen. Hierdoor kom je weten dat er huurlingen bij McGrubor’s Wood zijn gesignaleerd. Dat is dus erg verdacht.

Je kunt, vanwege de huurlingen, maar beter voedsel en wapens meenemen. Ga nu naar het noorden van McGrubor’s Wood. Je zult in een gevecht belanden met twee Mecanary axemen van level 48 en een mecanary mage van level 48. Dood de axemen. De mage zal teleporteren voordat je hem dood kunt krijgen. Praat vervolgens met de wounded guardian op de grond. Hij vertelt dat je Idria moet zoeken. Zij is “in the arms of a forester”. Hierna gaat de guardian dood.

De Forester’s arms is de naam van het café in Seers’ Village. Ga erheen, ga de trap op en praat met Idria.

while-guthix-sleeps-idria

Ze is verdrietig als ze het nieuws hoort en vertelt dat Lucien een leger van ondoden in de wildernis aan het opzetten is. Vraag hoe je bij Lucien kunt komen. Dat weet ze helaas niet. Ze vertelt dat het erg moeilijk is om achter de plannen van Lucien te komen. Ze wil over op de harde aanpak: een spion gevangennemen en ondervragen, zonder dat Lucien het merkt. Je moet met de Temple Knights gaan praten, omdat zij ervaring met zulke dingen hebben.

Teleporteer naar Falador en praat met Sir Tiffy op het bankje in Falador. Je moet naar Akrisae gaan. Hij weet meer over Lucien. Akrisae is in het White Knight’s Castle. Ga er heen en loop naar de oostkant van het kasteel. Hier zijn Thaerisk, Akrisae en Silif, Akrisae’s assistent. Praat met Thaerisk of Akrisae. Ze bespreken het plan: Thaerisk heeft een drankje waarmee je de waarheid kunt spreken en Akrisae heeft een teleorb, waarmee de spion naar een cel kan worden geteleporteerd. De spionnen zitten in Draynor. Jij moet op een van de spionnen een orb plaatsen. Vraag hoe je in Draynor kunt komen. Ze zullen je een teleport aanbieden.

Zoek een vreemdeling op en doe de teleorb in hun zak. Ga nu terug naar Falador en praat met het groepje waar je net ook was. De spion zal nu naar de cel worden geteleporteerd. Helaas zal hij het waarheidsdrankje kapot slaan voordat hij het kon drinken.

Praat met Thaeriks. De drie zullen ruzie gaan maken. Er moet een nieuw drankje worden gemaakt, maar dat is erg complex. Je hebt eerst een snapdragon seed nodig. Je kunt die bij hem kopen, maar dat is duurder dan de marktprijs. Het zaadje moet door Betty in Port Sarim worden betoverd. Thaeriks kan je erheen teleporteren.

Ga naar Betty. Je moet het zaadje betoveren met een roze lens. Je moet het licht uit de deur zo laten schijnen, dat het door de roze lens gaat en op het zaadje valt. Het snapdragonzaadje komt op de toonbank te liggen. Betty geeft je ook een normaal waarheidsdrankje. Praat nog eens met haar. Ze zegt dat ze je de dye kan verkopen om de lens te verven, maar jij hebt zelf de lens nodig. Koop de dye en verf de lens. Ga vervolgens in de deuropening staan en doe je lens op het zaadje. Nu zal je zaadje “enriched” worden.

Pak je seed dibber en praat in Falador met Thaeriks. Hij vertelt dat je het zaadje bovenop het kasteel moet planten. Natuurlijk zal het even duren voordat het zaadje volgroeid is, maar in de tussentijd krijg je een nieuwe taak. Ga twee keer naar boven en loop naar de westkant van het kasteel. Klim in de toren naar boven en plant je zaadje in de patch.

while-guthix-sleeps-herb

Praat weer met Thaeriks. Hij stuurt je door naar Idria. Zij wil een groepje helden samenstellen die Lucien gaan doden. Lucien is al erg krachtig, maar ze wil voorkomen dat hij nog krachtiger wordt. Je moet de volgende mensen verzamelen: Turael, Hazelmere, Duradel en Mazchna. Ga naar ze toe of contacteer ze via Lunar magics. Het is handig om je spreukenboek alvast op Lunar te zetten, dat moet je straks toch. Voor de spreuk NPC contact heb je een astral rune, 2 air runes en een cosmic rune nodig.

 • Mazchna is de slayer master in Canifis.
 • Duradel is de slayer master in Shilo Village.
 • Turael is de slayer master in Burthorpe.
 • Hazelmere is de gnome op het eilandje ten oosten van Yanille. De code van de fairy ring is CLS.

Ga nu terug naar Falador en pak je charcoal en papyrus van de bank. Loop nu naar het kasteel en pluk de snapdragon. Je hebt er geen spade voor nodig. Stop de enriched snapdragon in de truth potion van Betty. Ga nu de cel van de spion in en dreig met martelpraktijken. Hij drinkt het nu op en vertelt alles wat je wil. De spion vertelt dat hij is ingehuurd door Dark Squall. De spion beschrijft hem. Je maakt een tekening van hem op je papyrus.

Geef het portret aan Idria. Ze wil dat je nog wat mensen op gaat roepen, zoals Cyrisus en wat mensen uit de Warriors’ Guild.

 • Cyrisus kun je contacteren met de spreuk NPC contact van de Lunar Magics. Je hebt er een astral rune, 2 air runes en een cosmic rune voor nodig. Je spreukenboek moet op Lunar staan. Dat kun je doen door bij het astral rune altar op Lunar isle te bidden.
 • Ga nu naar de Warriors’ Guild en praat met Sloane, Harrallak en Ghommal. Sloane is in het oosten op de eerste verdieping, de andere twee zijn aan het begin van de guild.

Praat weer met Thaeriks. Hij vertelt dat hij Silif naar het Black Knights’ Fortress heeft gestuurd, omdat Dark Squall daar is gezien. Hij wil dat jij gaat kijken.

Pak 30 air runes, 3 cosmic runes, een unpowered orb, armour en wapens om met twee verschillende gevechtsstijlen (magic, melee, ranged) tegen drie monsters van level 138 te vechten, voedsel, een prayer potion, een bronze med helm en iron chainbody van de bank. Ga nu naar het Black Knights’ Fortress en trek je iron chainbody en bronze med helm aan. Ga naar binnen. Duw vervolgens de muur in het noorden opzij en ga naar de kelder. In het oosten is een luik. Spreek hier de spreuk Charge air orb over uit. Het luik zal nu open gaan.

while-guthix-sleeps-orb

Beneden lopen verschillende mensen van level 138, 122 en 79 rond. Ze vallen met verschillende stijlen aan en het is multicombat. Dood nu drie Elite Black Knights. Je krijgt nu het armour van de Elite dark knights. Trek het aan. Je zult nu niet meer worden aangevallen als je naar strijders loopt die je nog niet aanvielen.

Spring bij de kapotte brug in het noorden naar de overkant en loop naar het noordoosten. Klim hier over de muur. Loop verder naar het noordoosten van de grot. Hier zit Silif in de cel. De deur is op slot, maar je kunt wel met hem praten. Vraag of hij suggesties heeft voor hoe je hem eruit kunt krijgen. Hij heeft eerst een restore potion en voedsel nodig.

while-guthix-sleeps-cel

Loop een stukje naar het westen. Hier zie je in het noorden drie deuren. Ga door de middelste. Je komt nu in een nieuwe kamer. Doorzoek de tafels totdat je een restore potion, lobster en teleorb hebt gevonden. Kijk vervolgens in de kasten in het noorden en in het zuiden. Je zult nog meer elite black knight armour en Dagonhai robes vinden. De sleutels van de cel vinden hangen naast de noordelijke kast.

Ga terug naar Silif en open de cel met de sleutels. Geef hem de lobster, restore potion en het armour. Hij knapt op en zal achter je aan lopen.

Loop terug naar de kamer waar het armour en de lobster hebt gevonden. Naast de zuidelijke kast hangt een bord met kaarten. Laat die aan Silif zien. Hij zal ze proberen te onthouden, zodat hij ze in Falador over kan tekenen. Silif geeft je een teleorb. Die moet jij op Dark Squall, die in het oosten van de kamer is, doen.

Als je dat doet, herkent Dark Squall je. Hij is eigenlijk Surok Magis en geeft de rest van de kamer opdracht om je te doden. Teleporteer terug naar Falador.

Praat met Thaeriks. Hij vertelt dat het legertje helden op weg is naar Lucien. Ze denken ook dat Dark Squall een manier had om met Lucien te communiceren. Dat is via de orb die jij hebt gekregen. Je moet Surok nadoen en je de orb gebruiken. Gelukkig heb je zijn robes meegenomen, zodat je hem goed na kunt doen.

Ga naar de bank en neem een law rune, een death rune en runes/teletab voor Falador mee. Doe de Dagonhai robes aan en ga in de cel bij Thaerisk staan. Surok zal nu naar de cel worden geteleporteerd, terwijl jij terug in de basis van Surok komt. Klim in het noordoosten de ladder op. Activeer hier je teleorb. Je komt in een koud gebied terecht.

Praat met de elite black knight in het oosten. Hij vertelt dat je op de kerk moet staan om te zien hoe Lucien het leger bijeen brengt. Loop verder naar het noorden en klim bij de kerk de muur op. Spring naar de kerk en loop naar het oosten. Je krijgt nu een filmpje te zien waarin Lucien ondoden oproept. Hij ontdekt ook dat jij Surok niet bent. Gelukkig komen de helden eraan. Helaas zie je dat ze allemaal worden afgeslacht, op Harrallak en Mazchna na. Lucien teleporteert weg. Mazchna en Harrallak teleporteren naar Falador, omdat ze inzien dat zij ook niets tegen Lucien kunnen doen.

Jij moet ook naar Falador. Helaas kun je niet in de wildernis, waar het kerkje is, teleporteren. Spring terug naar het ijzige gebied en teleporteer. Vertel het groepje in Falador het nieuws. Ze vinden het allemaal heel sneu, maar Idria heeft nog een taak voor je. Movario is in de Lumbridge Swamp Caves op zoek naar de Eye of Saradomin en de Fist of Guthix.

Movario is bij de lichtgevende wezens Tears of Guthix. Om daar te komen, heb je een bullseye lantern met een sapphire erin nodig. Pak je bullseye lantern, doe hem uit en stop er een geslepen sapphire in. Ga nu naar de Tears of Guthix. Je zult Movario tegenkomen.

while-guthix-sleeps-movario

Zeg tegen Movario dat je Surok bent en dat Lucien je heeft gestuurd. Ze zijn boos dat ze steeds gestoord worden. Je zegt dat je mee moet helpen, omdat Lucien het te lang vindt duren. Je vindt ook dat Lucien nog even niet op de hoogte moet worden gesteld als het wordt ontdekt, omdat het zo krachtig is en goed onderzocht moet worden. Je zegt dat je weet dat de Fist en de Eye echte dingen waren, geen goddelijke krachten. Daarna lieg je dat Lucien wil dat jij de operatie van hem overneemt, maar dat jij dat niet wil. Je wil Movario’s assistent zijn. Nu vertelt Movario alles.

Movario is op zoek naar de Stone of Jas. Hij denkt dat de Eye en de Fist eigenlijk hetzelfde voorwerp is. Nu wil Lucien het gebruiken om ook een god te worden, net als Zamorak ooit heeft gedaan. Movario vertelt dat het voorwerp in de afgrond ligt waar jullie nu voor staan. Om in de afgrond te komen, moet er dus een heel bouwwerk worden gemaakt. Je vertelt over de blauwe wezentjes, die je oppakken als je blauw licht gebruikt en naar de overkant brengen. Met meer blauw licht brengen ze je misschien naar beneden. Movario weet een goede spreuk, maar hij wil niet dat jij als eerste naar beneden gaat en er met de Stone of Jas vandoor gaat. Je zegt dat je erop staat dat hij alles eerst onderzoekt wat interessant is.

while-guthix-sleeps-stenen-opliftenDoe je sapphire lantern op een van de blauwe wezentjes en ga naar beneden. Je komt in een nieuw deel van de grot. Doorzoek de skeletten. Je zult een spade, hamer, chisel, silver sickle (b) en druid pouches vinden. Sommige stenen kun je ook doorzoeken. Doe daar je spade en je chisel op. Doe dit totdat je een earth en een fire orb doet. Er zijn ook toortsen in het deel waar je bent. Doe daar je chisel op om een water en earth orb te krijgen.

Ga naar het zuiden. Je zult drie grote doodshoofden in de muur tegenkomen. Naast elk doodshoofd zit een wit dingetje in de muur. Examine het witte dingetje en kijk welk element erbij staat. Doe de orb van het element op het witte dingetje. Je krijgt een speciale sleutel. Doe dit bij alle drie de doodshoofden. Klim vervolgens een van de ladders op die je op de kaart ziet. Je komt bij nog een doodshoofd, waar je de water orb op moet doen. Doe dat. Klim weer naar beneden en ga in een van de doofdshoofden. Dat kan alleen als je geen wapen en schild draagt. Kruip naar het einde en doe examine bij de deur. Je ziet weer de naam van een element staan. Doe de sleutel van het element erop en ga zo alle grotten langs. Je houdt de fire key over.

De fire key moet je op het blok doen dat voor het doodshoofd die op het plateautje boven is doen. Je hoort nu een klik. Het laatste doodshoofd zal openen. Ga naar binnen en loop de grot in. Je komt een grote stenen tafel tegen. Ga een an de gangen in Je komt nu druïdes tegen, maar ze zijn geesten. Doe een van de druid pouches op ze. Hierdoor bevrijd ze je. Ze bedanken je en geven je wat herblorespullen. Loop verder de gang in, totdat je een altaar tegenkomt. Examine het altaar. Als er bijvoorbeeld staat dat er het altaar aan fishing is gewijd, moet je er een avantoe en snape grass opdoen. Deze twee vormen namelijk een fishing potion. Als het goed hebt, moet je het altaar doorzoeken. Je krijgt je een dolmen.

 • Fishing: avantoe en snape grass
 • Hunting: avantoe en kebbit teeth dust
 • Prayer: ranarr en snape grass
 • Restoration: snapdragon en red spiders’ eggs
 • Defence: cadantine en whiteberries
 • Energy: avantoe en mort myre fungi
 • Combat: harralander en goat horn dust
 • Balance: harralander, red spiders’ eggs, garlic en silver dust

Je kunt meer druid pouches krijgen door bij wortels op de grond “bloom” te doen met je silver sickle (b). Hierdoor groeien er bloemen op. Pluk ze en druk op “fill” bij je druid pouches. Let erop dat je dat niet doet als je de mort myre fungi in je inventory doet, dan zal die ook een pouch worden! Je hebt de mort myre fungi straks nog nodig! Drop de fungi even of doe hem op het energyaltaar in het noordwesten.

Ga alle gangen af, totdat je acht dolmens hebt. Als je inventoryruimte wilt besparen, kun je de dolmens alvast op de grote stenen tafel doen. Als je alle dolmens op de stenen tafel hebt gedaan, zal er een grote deur openen.

while-guthix-sleeps-stenen-tafel

Teleporteer weg en maak je klaar om tegen een monster van level 454 te vechten. Het is handig om twee verschillende gevechtsstijlen mee te nemen. Het monster haalt je stats naar beneden, dus super restore potions zijn handig. Hij valt met alle aanvalsstijlen aan. Om terug te gaan naar de grot, moet je weer via de lamp naar beneden. Je hebt de robes van Surok niet meer nodig.

De plaats waar je moet vechten, is ten zuiden van de stenen tafel, achter de deur die net geopend is. Hier staat een hele grote steen. Raak het aan. Er komt een Balance Elemental tevoorschijn. Zoals gezegd, is hij level 454 en valt hij steeds met een andere stijl aan. Zijn magische aanval kan je skills omlaag brengen. Tijdens het vechten doet hij alsof je al in een glorieuze dood bent. Als je hem dood hebt, kun je de steen aanraken. Doe dat. Je ziet een filmpje. Movario komt eraan en hij weet dat je Surok niet bent.

Je kunt hem een aantal vragen stellen, zoals wat hij ermee wil doen. Hij wil het goed onderzoeken en kijken waar de kracht vandaan komt. Darve wil de steen het liefste voor zoveel mogelijk geld verkopen. Je kunt ook vragen wat de Stone of Jas is. Het is wellicht het krachtigste voorwerp in Gielinor. Movario heeft na lang studeren en kleine hints te ontdekken de plaats gevonden van de steen, die eigenlijk voor eeuwig opgesloten moest zijn. De tempel waar de steen is, is door volgelingen van Guthix gebouwd om de steen te verbergen. De stenen ring die jij hebt gerepareerd, was de sleutel naar deze kamer. De ring in Taverley is misschien wel gebouwd om mensen eraan te herinneren wat volgelingen van Guthix hier hebben gedaan. Als je zegt dat Lucien de steen niet mag krijgen, zegt Movario dat hij de steen niet zal krijgen. Hij wil je niet vertellen hoe hij Lucien van de steen weg denkt te houden. Je kunt ook vragen wat er gebeurt als iemand Movario in de weg staat. Movario herinnert je eraan dat hij Lucien altijd nog heeft om van je af te komen. Nu komt Lucien tevoorschijn. Hij stelt je in staat om nog wat vragen te stellen voor je dood zal gaan…

Je kunt vragen wat hij met de steen gaat doen. Hij wil de Majarrat weer heersers over Gielinor maken en alle andere soorten uitroeien of als slaven gebruiken. Als je vraagt waarom de steen zo belangrijk is, vertelt Lucien dat hij de steen wil hebben omdat die zo krachtig is. Er is ook een vraag of hij zoals Zamorak wil worden. Daar moet je je, volgens hem, niet mee bemoeien. Je zegt dat Zamorak er vast wat tegen gaat doen. Hij wil bijvoorbeeld de Staff of Armadyl terug. Dat is volgens Lucien nonsens: Lucien is erg krachtig. Nu zit Lucien het zat. Hij roept twee grote demons op en teleporteert weg. Door de Stone of Jas ben jij zeer sterk: je combatstats worden naar 255 verhoogd. De demons kunnen prayer gebruiken. Je hebt dus minimaal twee aanvalsstijlen nodig. Je kunt weg teleporteren om een andere te halen.

Het doden van de demonen is erg gemakkelijk, als je maar twee combatstijlen bij je hebt. Je zult geregeld 70 hitten. De demons hebben niet zoveel hitpoints.

Als je ze dood hebt, moet je met Idria praten. Ze teleporteert je naar Falador. Daar vertelt ze dat ze iets heeft gevonden. Je hebt twee plaatsen in je inventory nodig, dan zal ze het geven. Het is 5.000 gp en een hoopje kapot dragon armour. Ze vertelt dat je het naar de dwergen in de Blast Furnace moet brengen, die weten er meer van. Je kunt ook vier keer 100.000 xp kiezen in een skill die boven de level 65 is.

Beloning: Vier keer 100.000 xp in een skill naar keuze. De skill waarin je de keuze maakt, moet minimaal 65 zijn. Je kunt ervoor kiezen om de xp uit te stellen, zodat je de skill nog kunt trainen voordat je er xp in vraagt. Je krijgt ook 5.000 gp en een stukje dragon armour. Er zijn drie verschillende soorten stukjes. Als je drie van deze stukjes hebt, kun je dat, als je 99 Smithing hebt, in de oven van de Ancient cave omsmelten tot een dragon platebody. Daarvoor heb je een blast fusion hammer nodig. Die is voor 1.000.000 gp te koop bij de Blast Furnace. De oven is achter de deur bij de Mithril dragons. Om de deur te openen, heb je een sleutel nodig. Je hebt de twee helften in de basis van Movario gevonden. Door ze op een mithril dragon te doen, zul je de helften aanelkaar smelten.

Quest Points: 5

2 reacties »

 1. Wow…

  Reactie door Scrachasniff — november 29, 2008 @ 6:16 pm

 2. w00t quest complete en ik ben maar cb 89 nu draag ik eindelijk dragon
  plate

  Rsnieuws: goed gedaan!

  Reactie door cesnoep1 — april 6, 2009 @ 5:13 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: