Runescape Tricks/Community

Bank van Runescape

De bank is één van de belangrijkste dingen in RuneScape. Je kunt namelijk niet zonder een bank, waar wil je anders je spullen veilig achterlaten?

In de wereld van RuneScape zul je veel banken tegen komen: in steden, dorpen, grotten noem maar op. Sommige banken zullen op een handige locatie staan en sommige juist niet. De plaatsen van de banken kun je op de wereldkaart vinden. Ze zijn aangegeven met .

Sommige banken zullen ook ondergronds zijn, zoals die in de Ourania cave, TzHaar, Dorgesh Kaan, Grand Tree, Keldagrim, Tarn’s Lair, Rogues’ Den, Zanaris en noem het maar op. Deze banken staan helaas niet op de wereldkaart, maar je zult het vast wel vinden. Er zijn twee banken in RuneScape waarvoor je moet betalen voordat je het kunt betreden. Dat zijn de banken in de Ourania Cave en in Tarn’s Lair. Telkens als je je bank in wilt komen van het Ourania Altar zul je wat runes moeten betalen. Neem dus goedkope runes mee, zoals fire of body runes! De bank in Tarn’s Lair moet je telkens 100gp voor betalen voordat je deze bank kunt betreden. De andere banken zijn gratis toegankelijk.

Soorten banken

Er zijn vier soorten banken:

 • Een normale bank met één of meerdere personen. Je kunt hier alles doen, zoals spullen opnemen en storten, een pincode instellen en de spullen van je Grand Exchange ophalen
 • Een kist – Hier staat geen persoon (banker) bij, je kunt hier dus niet bijvoorbeeld een pin creëren.
 • De deposit box – Hiermee kun je alleen spullen in je bank zetten, je kunt hier niets uit halen.
 • De reizende bank – Dit zijn mannetjes met een grote rugtas op hun rug. Je kunt bij deze mannetjes banken, je Grand Exchange spullen ophalen en een pin zetten.

 

Het opslaan van spullen en het eraf halen

Het hoofddoel van de bank is natuurlijk je spullen veilig opslaan. Open je bank en klik op de voorwerpen in je inventory om ze op de bank te zetten. Je kunt ze er weer afhalen door op de voorwerpen in de bank te drukken. Met de rechtermuisknop kun je een aantal voorwerpen tegelijkertijd van de bank halen, zodat je niet 10.000 keer hoeft te klikken als je 10.000 gp van de bank wilt halen.

Als je je bank hebt geopend, zul je bovenaan het bankvenster verschillende (lege) tabs zien. Deze tabs zijn handig, omdat je hiermee je bank beter in kunt delen. Daardoor staan alle spullen niet doorelkaar en kun je dingen gemakkelijker vinden. Sleep een voorwerp naar een tab om een tab naar wens te maken.

Natuurlijk kun je je bank helemaal zelf naar wens maken. Kijk onderaan de guide voor tips om bankruimte te besparen.

Onderaan je bank staan vier iconen: swap items mode, note withdraw mode, beast inventory en search.

 • Met swap items kun je instellen of je bij het verplaatsen een voorwerp het voorwerp tussen de voorwerpen waar je het heensleept, wilt zetten of de voorwerpen wilt omwisselen. Dat is handig bij het indelen van je bank.
 • Met de note withdraw mode kun je zoveel voorwerpen als je wilt in een soort van papiertje stoppen, zodat het maar één inventory plaats inneemt. Dit is handig voor bijvoorbeeld veel tegelijk te verkopen.
 • Beast inventory is ook wel een handige functie, wanneer je hier op klikt zal alles in de inventory van je Summoning-beest in je bank terecht komen.
 • Als laatste bestaat er ook nog de zoekfunctie. Typ je voorwerp in dat je zoekt en het zal tevoorschijn komen. Handig om snel iets van je bank te pakken dus!

Bovenin de hoek van je bank zie je hoeveel spullen er op je bank staan en hoeveel er maximaal in kunnen.

Normale en reizende banken

Bij een normale en een reizende bank kun je een pin instellen. Als je dat doet, moet je elke eerste keer nadat je hebt ingelogd, je pincode invullen. Daarna hoeft dat niet meer, tot dat je weer uitlogt. Het voordeel hiervan is dat hackers niet bij je spullen kunnen komen. Spreek met de bankier en vraag naar een pin. Je moet nu twee keer je (nieuwe) pin aanklikken. Het duurt nog je pin zal binnenkort aangemaakt zijn. Het duurt 7 dagen. Wil je geen pin op je bank hebben omdat ’t onhandig is om steeds aan te klikken? Dat kan ook. Denk hier echter wel na, hackers kunnen zo alles gemakkelijk van je bank af plunderen!

Het bovenste plaatje is van het maken van je pin. Wanneer je je pin moet invullen, zal dit schermpje bijna hetzelfde zijn. Onthoud je pin goed! Als je je pin vergeet, moet je dat aan de bankier melden. Het zal, afhankelijk van wat je hebt ingesteld, minimaal 72 uur duren totdat je pin verwijderd is. Je kunt zelf instellen of je je pin na 3 of 7 dagen wilt laten verwijderen. Dit kun je bij een bankier instellen door op ”Change your recovery delay” te klikken. Als je drie dagen instelt, kan je eventuele hacker al na drie dagen op je account. Bij zeven dagen heb je dus langer de tijd om er achter te komen dat er een hacker op je account is geweest.

Wil je een nieuwe pin terwijl je al een pin hebt? Dan zal het ook, afhankelijk van wat je hebt ingesteld, drie tot zeven dagen duren voordat je je nieuwe pin kunt gebruiken. In de tussentijd zul je je oude pin moeten blijven gebruiken.

Bij dit soort banken kun je ook Grand Exchange spullen ophalen, helaas kun je geen Grand Exchange spullen vanaf je bank kopen.

Bankiers zullen het ook melden als er een voorwerp dat je hebt uitgeleend, is teruggekeerd.

De deposit box

Bij een deposit box kun je alleen voorwerpen op je bank zetten. In veel banken staat zo’n ding. Je kunt er geen spullen afhalen. Hiervoor zul je naar een echte bankier of kist moeten gaan. Deposit boxen kun je gebruiken zonder dat je eerst je bankpin in hoeft te vullen. Hierdoor kun je snel voorwerpen op je bank te zetten.

Op sommige plaatsen, zoals Barbarian Assault, staat alleen een deposit box en geen normale bank. Buiten Barbarian Assault staan willows. Als je die omhakt, kun je de logs via de bank deposit box naar de bank sturen zonder dat je naar een echte bank hoeft. Mensen die Rocking Out hebben voltooid, kunnen een extra deposit box gebruiken in het dorpje Rimmington, ten zuiden van Falador en ten westen van Port Sarim. Ook hier is een deposit box handig voor willow logs, naast het huisje met de deposit box staan namelijk willow trees!

De bankkist

Bij een bankkist kun je alleen je bank zelf gebruiken. Je kunt hier dus geen pin instellen of voorwerpen van de Grand Exchange ophalen. Bankkisten zijn onder andere te vinden op Neitiznot en de Shantay Pass.

Bankruimte besparen

Natuurlijk bestaan er ook nutteloze voorwerpen in het spel, hiervoor is een stukje bankruimte beschreven.

Houd geen crushed gemstones, burnt food en alles wat daar op lijkt. Allemaal voorwerpen die je voor niets nodig hebt, waarom zou je ze bij je houden? Nog een paar tips:

Als je enkele quest items hebt die je niet kan verkopen in de General store, kan je ze voor een paar coins verkopen aan de Wise Old Man in Draynor Village. Sommige oude dingen zijn ook te verkopen aan de Antiquair in Shilo Village.

 • Bones: Begraaf ze of verkoop ze, je moet ze niet in je bank houden. Zeker niet als je verschillende soorten hebt.
 • Cannon: Als je je cannon niet vaak gebruikt is er een gemakkelijke en gratis manier om bankruimte te sparen. Zet simpelweg je cannon op en wandel weg, je kunt je kanon namelijk gratis terugkrijgen van Nulodion ten zuiden van de Ice Mountain. Let er wel op dat je het opzet en niet dropt.
 • Chompy Hats: Houd ze niet, je kunt ze terugkrijgen van Rantz in Feldhip Hills.
 • Farming: Gemakkelijk en goedkoop terug te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld spades aan Leprechaun geven, hij zal het voor je bewaren. Wanneer je het terug wilt hebben praat je gewoon weer met een Leprechaun, deze mannetjes staan bij elk soort patch van Farming.
 • Voedsel: Houd een beetje voedsel dat veel levens geeft, zoals bijvoorbeeld sharks. Houd ook een beetje goed gratis speler voedsel, zoals swordfish en lobsters.
 • Gems: Cut je uncut gems, maak er spullen van of verkoop ze.
 • Katten en kittens: Als je het niet leuk vindt om voor je kitten te zorgen, neem dan de optie: “shoo it away”. Je kunt ook je kitten laten groeien tot een grotere kat. Grote katten kun je verkopen aan een Cititzen in West-Ardougne voor 100 death runes. Je kunt een andere kitten krijgen van Gertrude in Varrock voor 100 gp.
 • Kleding: members kunnen veel kledingstukken in de costume room van hun huis plaatsen.
 • Sleutels: Hang ze aan een keyring. Dit voorwerp krijg je van de quest One Small Favour. Je kunt er de volgende sleutels aanhangen:
  • Ancestral key (Spirits of the Elid)
  • Battered key (Elemental Workshop)
  • Brass key (Edgeville dungeon)
  • Crystal mine key (Haunted mine)
  • Dusty key (Taverley dungeon)
  • Enchanted key (Making History)
  • Maze key (Dragon Slayer)
  • Metal key (Desert Mining Camp Tourist trap)
  • Shiny key (huisje bij McGrubor’s Wood voor Temple of Ikov)
  • Shortcut key (Darkness of Hallowvale)
  • Weapon store key (Shield of Arrav)
  • Wrought iron key (diepe mijn in het Desert Mining Camp van Tourist trap)
 • Prijzen van Castle Wars: Als je de prijzen van Castle Wars niet gebruikt, verkoop ze dan voor tickets in de winkel van Castle Wars Je krijgt het zelfde aantal terug als je ervoor betaald hebt.

3 reacties »

 1. Coool 😉
  ik ben nu member op runescape.
  is best wel leuk

  Reactie door luussGeluk — oktober 8, 2008 @ 1:00 pm

 2. Whaha! 10.000 keer klikken! Moet je je voorstellen.

  1 week later…
  Eindelijk!! 10.000 coins voor Dragon Slayer! 😀

  Mod:
  “I’m sorry, but Dragon Slayer was such an old quest, so we deleted it. You can now enjoy ‘Saradomin Slayer’. I see you have 1M on you’re bank. I shall take and buy a God-Slayer Sword on the Grand Exchange. Well, good-bye!”

  Jongen:

  (flauwgevallen)

  Reactie door Scrachasniff — december 10, 2008 @ 4:27 pm

 3. kan iemand mij trainen ben net beggonen ik heet semmer30 en mijn wachtwoord is […] maar nie hacken

  Rsnieuws: Shhh! Je mag accounts niet laten trainen door/met anderen. En al helemaal niet je wachtwoord bekend maken!

  Reactie door harry — december 22, 2008 @ 1:34 pm


RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: